När är alla helgons dag? - 1 november. Allhelgonadagen är en av de äldsta kristna högtider vi har här i Sverige, som vi firat sedan 1100-talet då kristendomen var ny i Sverige. För oss handlar dagen om våra döda, vi firar de som levt och varit där för oss genom att besöka deras gravar och tända ljus i deras frånvaro. Dagen är som den Svenska kyrkan nämner det till för att uppmärksamma alla helgon, kända som okända.
År 855 bestämde den franska kungen Ludvig I/Ludvig den forne eller Ludvig den älskvärde som han också kallades för att sätta ihop alla dagar för helgon till en och samma dag. Detta gjorde så att flertalet av de dagar som hyllade helgon sköts ihop till en och samma samtidigt som de helgonen utan dag kunde firas.
I Sverige firar vi allhelgonahelg genom att ta tänka på de som gått bort och varit nära oss. Man spenderar alla helgons afton på kyrkogården där man gör det fint för de döda man kände och kan tända ljus på graven.
Alla helgons dag är det inte alla som firar, men det är många som ändå kan minnas personer man ibland önskar fortfarande fanns bland en.
Allhelgonadagen är inte en röd dag då den sker 1 november varje år, alla helgons dag sker däremot alltid lördagen samma vecka och blir då en röd dag.