När är midsommar? – Vanligen faller midsommardagen någon gång mellan 19–25 juni.
Enligt kristen tradition firas midsommar till minne av Johannes döparen, som man räknat ut borde vara född kring midsommar. Det finns också en förklaring som säger att förr i tiden så hade bönderna en brytpunkt i arbete på åkrarna under just tiden för midsommar och att man då utnyttjade tiden för att fira skörden och det hårda arbetet. Midsommartraditionen är gammal och har firats ända sedan 400-talet.
Under en svensk midsommar samlas familj, släkt och vänner för att som under alla svenska traditioner främst äta. På midsommarafton firar man att det är som finast ute i solen och naturen genom att klä en korsformad stång med att binda blommor, grenar och löv på den.
Efter det gör man samma sak med två kransar som man hänger på vardera sida om stången. Sedan dansar man runt stången i takt av ”Små grodorna” och andra klassiska sånger. Midsommarfestligheterna fortsätter under hela midsommarafton och slutar sent på kvällen.
Köttbullar
Ägg
Grillat kött
Inlagd sill och nypotatis
Gräslök och gräddfil
Snaps/nubbe
Jordgubbar med grädde
Jordgubbstårta
Midsommar firas i de nordiska länderna Sverige, Finland, Norge och Danmark. I länderna firas de väldigt likt varandra men har olika namn på högtiden.
Midsommarstången har under många år blivit förknippad med en fallossymbol (symbol för det manliga könet) men historien menar på att ursprunget ska vara från det kristna korset.
En tradition eller lek som funnits länge är att gömma sju blommor under sin kudde. Blommorna ska vara av olika sorter och det sägs att om man gör detta så får man drömma om sin framtida man. Om man ser tjejer/kvinnor med midsommarkransar runt huvudet så tyder det på att de planerar att lägga den under kudden sen.